Снимка:
Снимка: / „Горски дом“

Северноцентрално държавно предприятие – Габрово обнови изцяло базата си в местността Узана. Ремонтът на „Горски дом“ започна миналата година, в рамките на инвестиционната програма. Хостелът вече посреща туристи. Базата предлага общо 40 места, разпределени в стаи с по две, три и четири легла, както и една стая с десет.

Обновлението на горската база, построена през 1974 г, е извършено с материали и оборудване от най-ново поколение. Стаите имат стилен и приветлив интериор, удобни съвременни легла и матраци. Всяка стая разполага с телевизор с много канали и безплатен WiFi. Шест от стаите са със собствен балкон, всички помещения са с гледка към гората и ски пистите. Модерната кухня на базата е обзаведена, според последните изисквания, като столовата е с места за 40 човека. Базата е противопожарно обезопасена и оборудвана с детектори за дим. Местата за паркиране са безплатни.

Подкрепете местността Узана в класацията за зимна дестинация

С чудесния си нов интериор и прекрасното разположение, хостел „Горски дом“ се превръща в много предпочитано място през летните горещини. Подходящо е както за индивидуална почивка, така също за ученически и спортни лагери, приятелски срещи и семейни празници.

 „Горски дом“ се намира на 100 м. от основната пътна артерия Габрово-Узана, в непосредствена близост до туристически информационен център.

СЦДП
„Горски дом“

Местността Узана е атрактивна дестинация през зимата заради ски пистите и съоръженията, но има условия и за незабравим летен отдих и излети, които могат да се съчетаят със събиране на гъби, горски плодове и лековити билки.

Узана е известна със стратегическото си местоположение в географския център на България. Обгърната е от вековни букови гори, има екопътеки, пещери и богато биоразнообразие. Съхранената природа и интересният ландшафт предлагат уникални гледки. За любителите на планината са на разположение множество маршрути. Около час под прохладните сенки на дърветата отнема преминаването по основната екопътека.

Около час е и преходът до връх Исполин. От него се разкрива гледка към цялата Розова долина и язовир Копринка, Шипка, Габрово и околностите му. Хижа Мазалат е на три часа и половина пешеходен преход от база „Горски дом“, по маршрута Ком-Емине, в посока Ком и следва главното било на планината, по не много стръмен и сложен терен. Може да се премине в двете посоки за един ден. Връх Шипка е на четири часа, като също се върви по маршрута Ком-Емине, в посока Емине. Легендарният туристически маршрут Ком-Емине - най-дългата, изцяло маркирана планинска пешеходна пътека на територията на България, минава точно през Узана.

Отседналите в местността туристи имат възможност за посещение и на множество културно-исторически обекти в близост, сред които са Боженци, музей „Етър", възрожденска Трявна, Соколски манастир, Дряновски манастир и пещерата „Бачо Киро“, музеят „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, средновековният град крепост Хоталич до Севлиево, старопрестолнено Велико Търново и др