Повече от 100 патиланци отново тръгват на  поход
Повече от 100 патиланци отново тръгват на поход / DarikNews.bg, архив

Повече от 100 патиланци отново тръгват на  поход. Членове на Клуба на будителите ще вървят, заедно с малчуганите, за да им покажат, че реалният свят може да бъде далеч по-интересен от виртуалния, като превенция срещу зависимостите

В годината на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек, габровските малчугани отново тръгват на патилански поход, наречен „Жива вода" - на името на сборника с приказки, преразказани от Генчо Нгенцов. Когато стигнат до крайната точка на своята разходка в природата, децата ще знаят и ще могат да преразкажат една жълта, една синя и една червена приказка. Кои са те? Ще отгатнат самите те, натъквайки се на скривалища по пътя си.

Инициативиата е продължение на проекта „Патиланско царство", реализиран миналата година от „Елмазови"ООД, с подкрепата на Програма „Култура" на Община Габрово. Освен патилански поход, отново ще има фестивал „Патиланско царство" - този път на територията на парка „Маркотея" .

В събота на 28 май преди детския празник 1 юни, синоптиците обещават слънчево време. Сборният пункт е на паркинга на „Етъра" в 10.30 часа, пред информационния център на парк „Българка", които са обозначили панорамната екопътека до Соколския манастир, по която ще премине дружината, съпроводена от немалко възрастни. За записалите сепредварително повече от 100 деца, плюс родители, ще тръгнат автобуси от площад „Възраждане".

На манастирската поляна ще има игри, които помним от миналото и импровизирана драматизация на приказки от Ран Босилек. След похапване и ползотворен труд за поправка на кътовете за отдих, патиланците ще се върнат в града с автобус, изморени от прехода и тичането по поляната.

За няколко часа габровските деца ще захвърлят телефоните и ще откъснато очи от мониторите, за да играят и се забавляват заедно, да научат нещо ново и да се запознаят с нови приятели. В групата има от 3 до 17-годишни, изкушени от предизвикателството да вървят по тревата и да се подпират на дървена пръчка.

Чрез „Жива вода", потопеното във виртуалния свят поколение, ще стъпи с двата крака в реалния свят на традиционните изкуства, за да усети магията на неговата фантазия и да бъде завладяно от нея.

Патиланският поход по маршрута Етъра - Чарково - Соколски манастир се осъществява с активното участиена Клуба на будителите в Габрово, който поде нови инициативи сред младите хора против зависимостите и специално против новите зависимости, свързани с интернет.