Постоянните проверки на проекти са общоевропейски проблем, задъхват гражданите и бизнеса
Постоянните проверки на проекти са общоевропейски проблем, задъхват гражданите и бизнеса / Андрей Новаков, личен архив

По време на подготвителна среща на Комисията по регионално развитие в Страсбург Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, представи своята инициатива за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите при работата с евросредства.

Като първа стъпка в рамките на инициативата, той презентира проект на резолюция на Европейския парламент, в който са заложени конкретни предложения за преодоляване на проблема с излишната административна тежест при кандидатстване, управление и отчитане на европроекти.

"Трябва да сме наясно, че проектът на резолюция и написаното в нея не може да стигне до хората отвън, без да бъде облечено в обикновени думи", заяви Новаков.

Той отбеляза, че бенефициентите на евросредства изискват нулева бюрокрация в обществените поръчки, подбора на проектни предложения и контролните дейности.

За да бъде намален делът на погълнатите от бюрокрация средства, трябва да се прилага контрол, базиран на риска, вместо постоянни проверки на всички бенефициенти.

Постоянните проверки на проекти са общоевропейски проблем, задъхват гражданите и бизнеса
netinfo

Друга важна мярка е преминаването към минимални изисквания за данни и информация от страна на гражданите и бизнеса при подаването на проектите.

Трети приоритет, на който залага евродепутатът е така наречената електронна кохезионна политика. "Кандидатстването за евросредства по електронен път е ключът към минимална бюрокрация и по-кратко време от кандидатстването до изплащането", обобщи той.

Новаков допълни, че по регламент държавите-членки имат изискване до края на 2015 г. да преминат към работа с бенефициентите на евросредства по електронен път и изрази удовлетворение, че в България това вече е възможно благодарение на усилията на правителството.

Отворени са две схеми по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност", при които кандидатстването ще е изцяло електронно.

Постоянните проверки на проекти са общоевропейски проблем, задъхват гражданите и бизнеса
netinfo