/ Областен управител Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова, заедно със свои колеги от Велико Търново и Силистра, придружени от директора на Областно пътно управление-Габрово инж. Деян Георгиев посетиха Западния обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка.

След приключване на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район, състояло на 26 юни, те се запознаха с един от най-важните и големи проекти, които се изпълняват на територията на Габрово, част от Транс-европейски транспортен коридор 9.

Инж. Лъчезар Митев, представител на изпълнителя на мостовото съоръжение, ги запозна с напредъка и изпълнението на дейностите на пътен възел Чехлевци и тунела под Бакойския баир към момента.

Тунел под Шипка
Областен управител Габрово

„Виадуктът, който се строи в момента, е най-сложното подобно съоръжение, което се изпълнява в страната“, категоричен бе той. Единственият по-сложен ще е мостът „Европа“ или т.нар. Дунав мост 2.

„Съоръжението е много сериозно, а теренът изключително труден“, допълни още инж. Митев. Технологията, която се използва е сложна. Работи се с две инсталации, закупени от норвежка фирма, която е доайен в Европа в технологията, която се използва– конзолно бетониране.

Оказа се най-добрият в работата с тази инсталация е най-младият строителен инженер на обекта Цветомир Младенов от Ябланица. Веднага след завършването Висшето строително училище „Любен Каравелов“ той идва да работи в Габрово.

Споделя, че работата му е препоръчана и е доволен, макар и да е тежка. „Това е голямо предизвикателство и изключително сериозен обект“, допълни още той и не скри вълнението си да е там, горе на 60 метра височина „всеки ден и зиме, и лете вече две години“.

Тунел под Шипка
Областен управител Габрово, Тунел под Шипка

„Гледката пред нас е невероятна и природата, и да виждаш как се случва онова, което правим“ и докато говори инж. Младенов колегите му подвикват: „Това е най-добрият в инсталацията“, а тя е носещата метална конструкция, която дава формата на сегментите, обяснява Младенов.

„Усещането е като при птиците“, коментира той и не случайно помежду си майсторите наричат трите колони „птичките“. Не само защото визуално приличат на крилете на птици, но и защото усещането да си горе, на това високо място, въпреки тежката работа, е просто свобода.

След виадукта областните управители и директорът на ОПУ – Габрово Деян Георгиев посетиха и тунела под Бакойския баир. „Работата там напредва. В момента се извършва вторична облицовка по него и това лято ще е готов“, смята представителят на изпълнителите инж. Лъчезар Митев.