По- малко наети по трудово и служебно правоотношение
По- малко наети по трудово и служебно правоотношение / Дарик Габрово, архив

 

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на септември са 39 996, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Габрово. В сравнение с началото на годината те намаляват с 1 467 души или 3,5 %. В частния сектор намалението е с 963 души, с 2.9 %, а в обществения с 530 души- с 6,2 %. Посочените данни са предварителни и са от тримесечното наблюдение на наетите лица и начислените им средства за работна заплата. За третото тримесечие на тази година наблюдението обхваща 471 стопански субекта от всички основни отрасли.

Наетите в частния сектор възлизат на 31 894 или  79,1 % от общия им брой.

В основния отрасъл "Преработваща промишленост" наетите лица в  края на месец септември са 18 356, като относителният им дял от общия брой наети е 45,4%. В сравнение с началото на годината те намаляват с 268 души. Вторият отрасъл, в който са наети по-голям брой лица е "Търговия , ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството". В края на периода те са  7 094 души, като намаляват спрямо началото на годината с 420. Намаление на наетите лица спрямо началото на годината се наблюдава в 13 отрасъла, като по - голямо е намалението в отралите "Професионални дейности и научни изследвания", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", "Строителство", "Образование"," Преработваща промишленост " и "Хуманно здравеопазване и социална работа". С най-голямо намаление от 216 души е  отрасъл  "Професионални дейности и научни изследвания ".

Слабо увеличение на наетите лица спрямо началото на 2010 година се наблюдава в отраслите "Административни и спомагателни дейности", "Култура, спорт и развлечения", и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", а най-голямо е увеличението в отрасъл "Операции с недвижими имоти " - с  208 души.