деца плодове зеленчуци
деца плодове зеленчуци / ThinkStock/Getty Images
По-добре е да се купуват зеленчуци от магазини, вместо от малки нерегистрирани производители от пазара, за които не се знае с колко и с какво са пръскали продукцията си.

Такъв е съветът на специалисти от Българската агенция по безопасност на храните, която осъществява официалния контрол върху употребата на продукти за растителна защита от земеделските стопани при производство на земеделски култури, предназначени за храна или фураж.

От Областната дирекция по безопасност на храните информират, че ежегодно се планира вземането на проби от растения и растителни продукти в изпълнение на две програми - Национална контролна програма за остатъци от пестициди във и върху храни от растителен и животински произход и Национална програма за контрол на замърсители в храни (нитрати и тежки метали - олово и кадмий).
 

зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Произходът на продаваните в търговските обекти салати, марули, зелен лук и чесън е извън територията на област Габрово. Въпреки това в ОДБХ - Габрово е планирано вземането на проби и през пролетта. Сигнали за прекомерно използване на препарати за растителна защита и торове, както и предположения за завишено нитратно съдържание в растения и растителни продукти, произвеждани в региона, не са постъпвали от началото на годината в ОДБХ - Габрово.

От Областната дирекция по безопасност на храните съобщават, че анализът на проби, извършван след подаден сигнал, при недоказване на несъответствие е за сметка на подалия жалбата.

Източник: в. "100 вести"

Вижте любопитни новини за здравословното хранене: 

Разкриха тайната на най-добрата диета

Най-ефикасната диета включва натурални продукти

Диета без въглехидрати или режим без мазнини?

Тридневна „военна“ диета топи килограми, включва и сладолед

5 причини да пиете сутрин вода с грейпфрут

Митове за здравословното хранене, в които все още вярваме