Планът „Юнкер“ предоставя рисково финансиране на малките и средни предприятия
Планът „Юнкер“ предоставя рисково финансиране на малките и средни предприятия / Андрей Новаков, личен архив

„По време на пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент одобри първоначален транш от средства с цел захранване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основният елемент на плана "Юнкер". Наред с това средства бяха заделени и за техническа помощ при създаването на проектни предложения“.

Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на пленарната сесия на Европейския парламент, която се провежда в Страсбург. Според него, ЕФСИ все още не е  работещ механизъм, но до няколко месеца инструментът ще е на разположение, включително и в България.

Евродепутатът допълни, че обявеното участие на България във фонда в размер на 100 млн. евро е показателно за потенциала на плана и за волята на правителството да отключи повече частни инвестиции в страната.

Основната роля на плана „Юнкер“ в България е да предоставя рисково финансиране на малките и средни предприятия - гръбнак на българската икономика. „ЕФСИ ще работи с партньорски банки в държавите-членки.

Българската банка за развитие (ББР) е естественият партньор в страната ни поради ролята си в генерирането на инвестиции. Идеята е одобрените проекти за България да бъдат съфинансирани от ББР и ЕФСИ“, уточни Новаков.

Според Новаков, пример за добри операции по плана "Юнкер" са наскоро стартиралото партньорство между фонда и Люксембург с цел предоставянето на финансиране за иновативни малки и средни предприятия.

Друг пример е партньорството между с Дания, където ще бъде предоставено финансиране за иновационен фонд за енергийна инфраструктура.

„Не е изненада, че такива споразумения се сключват преди ЕФСИ да е действаща структура. Това е отражение на волята на държавите-членки, Европейския парламент и Европейската комисия да бъдат генерирани инвестиции бързо след стартирането на фонда“, обясни евродепутатът.