„Пианистът”, поезия в картини
„Пианистът”, поезия в картини / Пианистът

"Тя е някъде, отвъд хоризонта, грее с червената си шапка. Той чака кораба... зъзне в червения си шал. Навярно тя ще се върне като морска птица в техните сънища."

Това не е началото на есеистичен разказ, нито ескиз на модерен любовен роман, това е поетичното описание на историята на една приключила любов между пианиста, който не свири на пиано и жената, чието лице няма образ.

Темата на анимационната „лента” е вечната, неотменната, неизчерпващата се тема за любовта, истинската, оставяща дълбока следа, толкова дълбока, че се изгубваш в нея. Пред очите на зрителя се нарежда пъзела на душевната борба на един мъж, който се справя с раздялата като не я приема.

Десетминутният късометражен филм, разказващ тази история, е плод на съвместната работа на Ася Кованова и Андрей Кулев. Двамата творци работят в тандем за пръв път, но резултатът от труда им е с високо качество. Този факт доказват присъдените му награди - награда за художник-постановчик на анимационен филм на ХIX Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон” 2012 г. и награда за анимация от Българската филмова академия за творчески постижения през същата година.

За настроението във филма допринася музиката на Петър Дундаков. Анимацията е направена от Апостол Стоянов, а декорите от Вера Иванова. 3D ефектите и композитинга са дело на Мартин Марчев. Саунд дизайнер на филма е Владислав Бояджиев.

„Пианистът” е лиричното начало на лятното кино на площад „Възраждане”, което започва в 20.30 часа на 20 юли. След него Ви очакват забавни моменти с черната комедия „Шоково състояние”.