/ ThinkStock/Getty Images
Жена получи акт за собствената си смърт от Германия, съобщиха от прокуратурата.

Лечение само на хартия: Съмнение за източване на здравното министерство от пловдивската психиатрия

Във връзка с постъпила жалба на жената, която се води починала
, Районна прокуратура-Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура-София. 

Преписката в Районна прокуратура, е образувана по жалба на жената от Габрово, за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Общината установила, че се води като починала на 08 юни 2019 г.

Предадоха на съд руски гражданин за фалшив документ и незаконно влизане в България

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт. В жалбата жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

Предадоха на съд мъж, ползвал фалшив документ за получаване на кредит срещу ипотека

При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка е установено, че на 21 ноември 2019 г., от Генералното консулство на България в Мюнхен е получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт, въз основа на който общинската администрация е съставила акт за смърт на жената, починала на 08 юни 2019 г. в Германия, Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на България се установява, че в Службата по гражданско състояние към Фрайбург, лице, легитимирало се като дъщеря на жената е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на жената във връзка с починало лице.

Хванаха мъж, представил фалшив документ за трудов стаж в НОИ

Установено е, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която притежава тя, а в представеният дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на жената.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, прокуратурата в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура-София.