Откриха велопарка за екстремно колоездене на Узана
Откриха велопарка за екстремно колоездене на Узана / Дарик Габрово

 

Първият в страната велопарк за екстремно колоездене днес бе официално открит в местността Узана край Габрово. Той е изграден по проект „Опазване на биоранообразието в местността Узана чрез устойчиво управление на територията". Общата стойност на разработката е 67 477 евро, грантът от фонда по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство е 60 057 евро. Собственото финансиране е в размер на 7 419 евро. Изпълнител е Сдружението за устойчив туризъм „Узана" в партньорство с Община Габрово. На терен от 25 дка, предоставен от Община Габрово са поставени 15 съоръжения. За изграждането на велопарка са вложени около 60 хил. лева. Откриването му е част от Националната екоинициатива „Узана- 2010".

„Няма как да не бъдем щастливи, че отново сме първи в България  с това прекрасно съоръжение. Това е само началото на всичко онова, което предстои да се случи в тази местност, докато тя се превърне в един атрактивен курортен комплекс", каза кметът на Община Габрово Николай Сираков.

Министър Томислав Дончев каза, че в много от документите на Европейския съюз пише, че инфраструктурата на бъдещето е зелената инфраструктура. Допълнителните атракции са начинът, по който можем да привлечем повече хора и повече туристи на Узана, категоричен е той. Дончев подчерта, че за да се случи този велопарк заслуга имат много хора и институции- Сдружението за устойчив туризъм „Узана" с партньор Община Габрово, Фондация „Екообщност" и всички страни донори във финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Сред официалните гости на откриването бяха кметът на  Габрово Николай Сираков, министърът по управление на средствата от европейския съюз Томислав Дончев, началникът на кабинета на министър Томислав Дончев Таня Христова, Любомира Колчева от фондация „Екообщност" и Пламен Георгиев от Сдружението по устойчив туризъм „Узана".