съд присъда
съд присъда / Thinkstock/Getty Images
Състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Василева, осъди мъж от град Раковски за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.
 
Съдът призна П.Р. за виновен в това, че на 8 октомври 2016 г., на пътен участък между с. Донино и разклона за с. Лесичарка при управление на товарна композиция нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на млад мъж от Дряново, управлявал насрещно движещо се превозно средство.

Присъда за причинена по непредпазливост смърт на пътя
 
Водачът на товарния автомобил не съобразил скоростта на движение с пътните условия – мокър асфалт. В участък със завой той не успял да овладее композицията и навлязъл в лентата за насрещно движение, където настъпил удара с другото превозно средство.
 
П.Р. бе осъден на 2 години лишаване от свобода – условно, с 3 години изпитателен срок. Подсъдимият бе лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години.
 
Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.
 
Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт. Той изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.