съд
съд / Снимка: Дарик, архив

Състав на Районен съд-Габрово осъди мъж от с. Хотанца, общ. Русе за извършена измама. Съдът призна Д.Д. за виновен в това, че през през периода 5-21 юни 2017 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, поддържал заблуждение у петима габровци, че помагат на полицейски служители, извършващи акция за залавяне на телефонни измамници. С посоченото деяние на пострадалите е причинена имотна вреда в размер на общо 16 704,55 лева.

Измамници на пътя предлагат фалшиво злато срещу пари

За извършеното престъпление Д.Д. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Съдът постанови още подсъдимият да заплати на две от пострадалите лица, предявили граждански искове, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 2 600 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Габрово в 15-дневен срок.

Осъдиха непълнолетен за измами по интернет

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция.Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанието на Д.Д. и събраните в досъдебното производство писмени и гласни доказателства, които го подкрепят.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58 а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 3 години лишаване от свобода с 1/3.