Данъци и такси
Данъци и такси / Дарик Сливен

Непълнолетно момче от Враца е осъдено на 3 месеца лишаване от свобода – условно, за извършена измама. Присъдата е на Районния съд в Габрово.

Съдът призна Г.Н., че през периода 30 октомври - 11 декември 2015 г. като непълнолетен, но можейки да разбира свойството и значението на деянията си и да ръководи постъпките си, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 12 лица от различни населени места в страната, включително у двама габровци, че срещу заплащане ще им извърши услугата разкодиране на мобилни телефони и с това им причинил имотна вреда с общ размер 890 лева.

През месец октомври 2015 г., подсъдимият публикувал обява в интернет сайт за продажби, че оторизиран сервиз извършва отключване и разкодиране на определена марка мобилни телефони. Към обявата посочил телефонен номер за връзка. През инкриминирания периода различни лица от София, Бургас, Силистра, Варна, Габрово и други населени места в страната се свързвали с него по повод обявата.

В повечето случаи подсъдимият им обяснявал, че за да извърши услугата е необходимо да му изпратят идентификационния номер на телефона, както и да му платят авансово част или цялата сума за работата, която ще извърши. Чрез куриерска служба клиентите изпращали исканите парични суми (между 40 и 120 лева), но не получавали търсената услуга и повече не можели да се свържат с подсъдимия.

За извършеното престъпление и на основание чл.209 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК във вр. с чл.54а ал.1 от НК подсъдимият Г.Н. бе осъден на 3 месеца лишаване от свобода, като на основание чл.69 ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 1 година.

Съдът постанови още Н.Г. да заплати на две от пострадалите лица, предявили граждански искове, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 100 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Габрово в 15-дневен срок.