Измамници на пътя
Измамници на пътя / DarikNews.bg
Злато и кредитни карти срещу пари предлагат измамници на пътя, представяйки се за чужденци. Добре режисираната обстановка трябва да привлече вниманието на водачите на преминаващи автомобили.
 
Две пътни превозни средства, паркирани на различни места, но близо едно до друго с пуснати аварийни сигнализации. Около тях трескаво се движат добре облечени хора, чиито вид те кара да ги мислиш да араби. Един дори прилича на индус. Индусът е най-тревожен и размахва ръце, когато види преминаващ автомобил.
 

Осъдиха непълнолетен за измами по интернет


 Да помогнеш на пътя е нещо задължително в миналото. Сега е опасна. Злоупотребата със съчувствие се превръща в начин на прехрана. Затова не спирайте, дори да имате основателна причина да го направите. По-скоро паркирайте на безопасно разстояние и се обадете на телефон 112. Така ще дадете шанс на институциите да си свършат работата.
 
Ако се подлъжете по тревожно размаханата ръка на „индуса”, пред Вас се разиграва следния сценарий:
 
Костюмираният човек с много тъмен тен тича към колата Ви и пита със силен и доста странен акцент, дали говорите английски. След това сочи една от колите с аварийни сигнали и казва, че „онзи човек там е останал без бензин и не може да продължи”. Представя го за чужденец, веднъж е от Турция, друг път от Йордания. И понеже той също е чужденец, няма български пари, а само злато и кредитни карти. Предлага да Ви даде пръстен срещу левове. След това пръстените се оказват фалшиви, парите Ви, разбира се, са истински.
 
Близо до село Полско Косово, община Бяла, на тази схема за измама се натъкна екип на Дарик радио - Велико Търново и Габрово, пътуващ към Русе. Журналистите не станаха жертва на схемата, а сигнализираха органите на реда, обаждайки се на телефон 112. По този начин, ако „закъсалите на пътя” са в беда, получават шанс за спасение. Ако пък са измамници, спасени биха били водачи, които реагират като човешки създания и спират да помогнат.
 

Двама габровци оставили хиляди левове до контейнер


Впрочем, стана ясно, че за Русенско това не е новина. От доста време са засичани такива случаи. Има и куриози. Оказало се, че спрял да помогне човек говори арабски. „Закъсалите за гориво араби” и дума не знаели от този език.
 
Изводът – внимавайте със съчувствието и имайте доверие на българските институции, колкото повече основателни сигнали подавате към тях, толкова по-голяма възможност биха имали те да регулират отношенията в нашето общество.