/ iStock/Getty Images
Повече от 300 любители на народното творчество се включват на 25 юни във фолклорен фестивал в село Боженци. Националният фолклорен фестивал „Боженци“ се провежда за втори път, като целта му е съхраняване на песенното, танцовото и инструменталното изкуство, съобщиха от пресцентъра на  музея на архитектурно-историческия резерват "Боженци".

Изданието е възможност за представяне и популяризиране на талантливи изпълнители от различни краища на България, посочиха от музея и уточниха, че възрожденският дух на селището, запазило миналото, преплетено с магията на българския фолклор,  е благоприятна среда за развитие на фолклорен фестивал, представящ предимно автентично народно творчество.

Организатори  са музей „Боженци“, сдружение „Цветница“ и кметското наместничество в село Кметовци при община Габрово.

Фестивалът е с конкурсен характер. Колективи и индивидуални изпълнители от Видин, Стара Загора, Варна, Русе, Трявна, Свищов, Вълчи дол, Разград, Генерал Тошево и Габрово ще представят фолклорни песни, танци и костюми от различните фолклорни и етнографски области в страната.

Програмата на фестивала ще започне в 09:30 ч. и ще продължи до 14:00 ч. В 18:00 ч. в конферентната зала на "Старото школо" в Боженци ще бъде представена книгата „Предания и легенди от България“ с автори доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Вихра Баева. 

Празничният концерт вечерта е на открита сцена на площада в село Боженци и е с участието на тракийската народна певица Дарина Славчева и северняшкият народен певец Петър Кирилов. 
БТА