/ БТА
Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” ще гостува в Плевен на 25 юни в 20 часа в летния театър „Кайлъка”. Община Плевен покани ценителите на българските народни песни  и танци да посетят концерта, който ще бъде със свободен вход, съобщиха пред БТА организаторите.

Лятната програма, която е своеобразен подарък на плевенчани, е наречена „Кръстопът на приятелството”. В нея ще има специално участие и плевенският Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, който наскоро спечели поредни международни награди за своето изкуство. Професионалният състав за фолклор на Плевен е финансиран от бюджета на общината.  

Двата състава ще представят музикално-танцови композиции. „Свирни и песни правят магия, танцът е тяхната бурна стихия”, е мотото на предстоящото фолклорно шоу. Ансамблите „Филип Кутев” и Северняшкият са прочути със своите ярки хорови и танцови състави и солисти, които несъмнено ще доставят наслада в лятната вечер на гостите им в парка „Кайлъка”.

Това е вторият голям фолклорен концерт в летния театър „Кайлъка” през това лято. Първият бе „С песните на Илия Луков”, а следващият е гастролът на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". Той ще излезе на най-голямата открита сцена в Плевен с новия си спектакъл „Обичаите на България” на 14 юли, от 20.00 часа, каза Любомир Пелев от организаторите. В спектакъла известният хореограф Христо Димитров ще бъде в ролята на Разказвач, а танцьорите ще представят най-красивите празници и обичаи, които нашият народ е създал през вековете, поясни Пелев. 
 
БТА