Опасения за недостиг на средства за дейностите в областта на онкологията и диализата, изрази д-р Савчева
Опасения за недостиг на средства за дейностите в областта на онкологията и диализата, изрази д-р Савчева / Дарик Габрово, архив

Притеснения, свързани с финансирането на дейностите в областта на онкологията и диализата по линия на здравната каса изрази директорът на габровската областна болница д-р Нели Савчева. „Касата още не се е споразумяла за отстъпките на скъпите медикаменти в онкологията. Тя ще води първо преговори с търговците за постигане на максимално ниски цени, след което следват процедури по закона за обществените поръчки  и чак  тогава ще имаме договори. Уверението е, че до новите споразумения ще се снабдяваме по действащите в момента обществени поръчки", коментира д-р Савчева.

По нейните думи основните опасения идват от изпратените предупредителни писма на касата за делигирани бюджети до сключване на договорите, като след това ще се фиксират и сумите.

 „Притеснявам се, че за тези два - три месеца, ако останем финансирани със средствата, споменати като делегиран бюджет, ще има проблем, тъй като в тях не влизат парите, получавани до този момент от министерство на здравеопазването за диализа и онкология", каза още д-р Савчева. Тя уточни, че само за декември недофинансирането е в размер на хиляди левове.