Окръжен съд Габрово отново оправда собствениците на куче за осакатяването на дряновка
Окръжен съд Габрово отново оправда собствениците на куче за осакатяването на дряновка / Дарик Габрово, архив

Тричленен състав на Габровски окръжен съд отмени осъдителна присъда на Дряновски районен съд и оправда собствениците на куче  за причинена по непредпазливост тежка телесна повреда.

Делото пред окръжните магистрати е образувано по жалба на двамата подсъдими, съпрузите Красимир В. и Павлина В,  против първоинстанционната присъда, с която те са признати за виновни в това, че на 11 юни 2010 г. не осъществили достатъчно контрол върху дворната си немска овчарка, като не предприели всички необходими мерки за предотвратяване на свободното напускане от животното на имот, намиращ се в местността „Манга" в Дряново. Така те създали опасност за хората и по непредпазливост допуснали причиняването на тежка телесна повреда (осакатяване на дясната ръка) на възрастна жена от Дряново.

В производството по настоящото дело бяха изпълнени указанията на Върховния касационен съд, който отмени оправдателната присъда на Окръжен съд - Габрово от 23 май 2012 г., постановена от друг въззивен състав. Съгласно тези указания в хода на настоящото производство беше извършен преразпит на пострадалата и на свидетел, изслушан при разглеждане на делото пред Районен съд - Дряново. Бяха изслушани и двете вещи лица изготвили киноложките експертизи, назначени при предходното разглеждане на делото пред Окръжния съд, които потвърдиха категоричните си заключения, че кучето Аргус не е участник в инцидента. За пълното и обективно изясняване на обстоятелствата по делото настоящият въззивен състав разпита и още един свидетел - ветеринарния лекар, взел материал за изследване от кучето няколко часа след инцидента, който не е изслушван както на досъдебното, така и в съдебното производство до момента.

След задълбочен анализ на всички данни по делото настоящият съдебен състав счете, че липсват безспорни и категорични доказателства в подкрепа на повдигнатото обвинение на двамата подсъдими, поради което отмени първоинстанционната присъда и ги оправда.

Мотивите към настоящата присъда на Габровски окръжен съд ще бъдат изготвени в 15-дневен срок.

 

Присъдата на Окръжен съд - Габрово подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.