Обучиха безплатно 10 души над 55 г. по начална компютърна грамотност
Обучиха безплатно 10 души над 55 г. по начална компютърна грамотност / netinfo

Във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, Европейският информационен център "Европа директно" при Габровската търговско - промишлена палата и Регионална библиотека "Априлов - Палаузов" Габрово организираха през ноември  и декември безплатен курс за начална компютърна грамотност 55+.

Обучението целеше да даде възможност на лица над 55-годишна възраст, предимно пенсионери да преодолеят психологическата бариера от новите компютърни технологии, да даде възможност за ползване на новите средства за комуникации и търсене на информация, а оттам - продължаване на активния им социален живот.

Обучителният и информационен център на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов" - Габрово, разполагащ с модерни компютърни конфигурации, бе подходящото място за осъществяване на обученията.

В безплатния курс за начални компютърни умения, работа в Интернет-мрежата и други електронни компетентности с продължителност 60 учебни часа участвуваха 10 възрастни лица над 55 години. Обучител на групата бе Ивелина Пенчева - системен администратор в Регионална библиотека „Априлов -Палаузов" - Габрово, която разработи подходящ обем учебни материали, съобразени с целите на програмата.

Подобен курс, предназначен за работещи над 55 години, беше проведен и в компютърната зала на Габровската търговско-промишлена палата.

На обща заключителна среща обучаемите получиха сертификати, защитени с изпитен тест в края на курса на обучение. Знанията на курсистите бяха проверени на практика от Димитър - ученик от шести клас. Оценката, която той даде на курсистите, беше "отличен".

Успехът на партньорската инициатива на Регионална библиотека - Габрово и Габровската търговско-промишлена палата е основа за бъдещи, още по-успешни и въздействащи общи проекти.