Обсъдиха финансовото състояние на севлиевската болница
Обсъдиха финансовото състояние на севлиевската болница / DarikNews.bg, архив

 

Община Севлиево бе домакин на среща, на която са били обсъдени финансовото състояние на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов" в града, създалото се социално напрежение сред персонала в следствие на недоизплатените трудови възнаграждения и коригиращите действия, които ръководството на здравното заведение трябва да предприеме, съобщават от пресцентъра на севлиевската администрация.

На срещата са присъствали кметът на Общината Йордан Стойков, зам.-кметът Полина Косева, управителят на болницата д-р Божидар Паралчев, членовете на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности  към Общински съвет - д-р Иван Узунов, д-р Огнян Пешков, д-р Младен Пенчев и Веска Бенева и д-р Мирослав Кралев - представител на Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

В хода на разговорите е станало ясно, че основното искане на здравните специалисти е за повече прозрачност и информация по отношение на финансовото състояние на болничното заведение. Тяхното желание е да бъде съставен график за изплащане на работните заплати, да получат информация за дължимите възнаграждения и осигуровки на персонала  към момента, да бъдат информирани  дали има равнопоставеност при изплащане на работните заплати и до колко е реалистично очакването за повишаване на възнагражденията.

Управителят на здравното заведени е поел ангажимент да запознае персонала с погасителния план и графика за изплащане на работните заплати, подписан с Инспекцията по труда. Ще бъде подготвен пълен отчет за финансовото състояние на здравното заведение през 2010 г. , в чиято аналитична част ще бъдат включени вижданията на ръководството на дружеството за продължаване на работата. Отчетът ще бъде обсъден от постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности и внесен за разглеждане в Общински съвет.