Главен комисар Николай Николов  посещение в Габрово
Главен комисар Николай Николов посещение в Габрово / Областен управител Габрово

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов беше на посещение в Габрово, по време на което проведе среща с областния управител Невена Петкова и кмета на община Габрово Таня Христова. На разговора присъства и комисар Георги Русинов, директор  на дирекция ПБЗН – Габрово.

Коментирана беше тежката метеорологична обстановка в страната, както и ситуацията в региона.  Докладвано беше, че към момента обстановката в габровска област е спокойна, няма постъпили сигнали за наводнения и критични ситуации. Въпреки това, по разпореждане на Главния комисар целият състав на пожарната служба в страната, включително и свободният от дежурство, е в готовност да реагира ако има нужда.  Областният управител сподели, че координацията с всички кметове е на добро ниво. Говорено беше за превантивната дейност от общините, за изградените подпорни страни, за областния план за защита при бедствия, доброволните формирования, оценка на риска на ситуацитята.

В Централна България времето остава дъждовно

По данни на НИМХ – БАН утре облачността над страната ще е значителна, на много места ще има валежи от дъжд, но вече ще са с по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Остава сравнително хладно с максимални температури между 20° и 25°.

През почивните дни въздушната маса ще се задържи неустойчива. Вече ще има и разкъсвания на облачността, но ще има и превалявания, временно интензивни, а и на места с гръмотевици. Вероятността за значителни валежи в по-голямата част от страната вече намалява, но в събота в отделни райони в Северна България тя остава повишена. Вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите слабо ще се повишат. В понеделник над по-голямата част от страната облачността ще се разкъса, временно до предимно слънчево. Около и след обяд отново ще има по-значителни временни увеличения на облачността. В отделни, главно планински райони, ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. От север ще проникне малко по-хладен въздух.