Общината да стане член на Международен технопарк- Габрово предлага кметът
Общината да стане член на Международен технопарк- Габрово предлага кметът / netinfo

Предложение Общината да стане член на Международен технопарк - Габрово, е внесъл кметът Томислав Дончев в Общински съвет. Сдужението е учредено по инициатива на Републиканския научно - изследователски институт за интелектуална собственост. Като съучредители на сдружението са Технически университет - Габрово, АМК, Международен център за иновации и технологии - София, “Биомед”ООД.

“Участието на Община Габрово в Международния технопарк е до голяма степен, за да демонстрира ангажимента на местната власт и подкрепата за една подобна инициатива”, смята кметът Томислав Дончев.

Интересът на института и на сдужението, което ще работи в Габрово, е фокусирано основно в сферата на интелектуалната собственост. Много български и в частност габровски компании имат разработки, които вече са приложени в практиката и производството, но те не са защитени с патенти.

Считам, че инициативата е интересна и полезна за фирмите не само в Габрово, но и в страната, каза още кметът. Тя ще даде възможност, както за контакти с нови бизнес- партньори и пазари, така за нещо, което относително рядко се прилага- трансферът на технологии.