Закуски за бедни и богати деца предлагало Образователното министерство, твърдят три червени депутатки
Закуски за бедни и богати деца предлагало Образователното министерство, твърдят три червени депутатки / БСП за България
Закуските за децата на богатите родители да са различни от закуските за децата на бедните, в такъв диференциран подход бе заподозрян Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Според три червени депутатки - Кристина Сидорова, Донка Симеонова и Виолета Желева, виждането на просветното ведомство е, че трябва по-калорична храна за по-бедните деца и по-малко и по-здравословна за по-богатите деца.

Франзела с картофи, салам, кетчуп и майонеза! Дали това е здравословна храна?

По време на парламентарен контрол народните представители от левицата поставиха на вниманието на Вълчев темата за качеството на т. нар. безплатни закуски за деца в подготвителните групи и ученици първи до четвърти клас.

Съвети за здравословно хранене

По време на парламентарен контрол Кристина Сидорова представи снимки, които показват лошото качество на храната в училищата. Според нея, това говори за липса на контрол от страна на Министерство на образованието и науката, както и за недостатъчен финансов ресурс.

"Макар министър Вълчев да призна наличието на проблеми и недоброто качество на закуските за учениците, той предложи диференциран подход на хранене сред децата, тъй като според него по-бедните семейства предпочитали по-калорична закуска, докато тези родители с по-висок социален статус желаели нещо по-малко, но по- здравословно за децата си", коментира Кристина Сидорова.

Образователният министър увери: Черно-белите учебници няма да се разпространяват

Сидорова се възмути от думите на Вълчев и изрази надежда това негово твърдение да е неволна грешка на езика, защото подобни подходи са изключително неблагоприятни, както за децата, така и за родителите.

“Нима на едно дете може да се обясни, че трябва да закусва сандвич, защото е по-бедно, а на друго – плод, тъй като е по-богато!?” , попита депутатът от БСП присъстващите от управляващото мнозинство в пленарната зала на Народното събрание. “За съжаление налице е още един факт – от години парите, предвидени за закуска на децата остават непроменени  - 48 ст на ден, въпреки постоянно растящата цена на хранителните продукти.

След диференцирания подход в образованието по отношение на учебниците за бедни и богати, които бяха предложени като черно – бели и цветни, днес стана ясно, че е на дневен ред такъв подход и по отношение на храната на учениците. Така социалните неравенства не просто се задълбочават, но и задълбочават кризата в обществото. Политиката на управляващото мнозинство за пореден път поставя разделителни линии.

Как образованието може да е приоритет на кабинета “Борисов”, щом в рамките на няколко месеца бяха предложени учебници и закуски за богати и бедни?!" , допълни Сидорова.