Хляб - Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове.
Хляб - Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове. / ThinkStock/Getty Images

Съвети за балансирано хранене разпространиха от РЗИ-Габрово. Те са във връзка с отбелязването на 8 ноември – европейски ден за здравословно готвене и хранене.

Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.

Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.

Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.

Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.

Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо(без кожа) или бобови храни.

Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на  храната замествайте животинските мазнини с растителни, ограничете приема на пържени храни и хранителни продукти с високо съдържание на транс-мазнини.

Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на газирани напитки,  съдържащи подсладители.

Намалете консумацията на сол и солени храни.

Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.

Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.

Приемайте ежедневно достатъчно вода .

Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност.

При готвене на храната избирайте здравословни кулинарни технологии на приготвяне- варене, печене, задушаване и варене на пара.