НПЦентрален Балкан включен в международен проект
НПЦентрален Балкан включен в международен проект / netinfo
Национален парк „ Централен Блакан” започна в началото на тази година работа по международен проект “Изграждане на сътрудничество в Централна и Източна Европа за природосъобразно използване на пасищата – TRINET”. Финансирането се осъществява от немската фондация DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Стойността на разработката в частта за парка е 37620 ?, като половината от тях са принос на Дирекцията – чрез работа на експерти, изпълнение на дейности на терена и др. Основната цел на проекта е да установи и изгради сътрудничество между партньори от Централна и Източна Европа за използването на устойчиви практики - земеделие, паша на домашни животни, защита на почвата и др.

В Национален парк „Централен Балкан” проектът ще се фокусира върху устойчивото управление на високопланинската безлесна зона, обхващаща важни от природозащитна гледна точка местообитания от Европейската екологична мрежа NATURA 2000.

Дейностите са свързани с анализиране и картиране на определени природни местообитания във високопланинската безлесна зона, мерки за достигане и поддържане на благоприятното им състояние, както и демонстриране на пашата на домашни животни като управленски инструмент.