Нови технологии при изграждането на „Могильов” в Габрово
Нови технологии при изграждането на „Могильов” в Габрово / Дарик Габрово

Индуктивна рампа и самонивелиращи се шахти са сред новите технологии, които са включени при реконструкцията на кръстовището на булевард  „Могильов" и „Стефан Караджа" в Габрово.  Идеите са интересни и не са прилагани досега в града, коментира зам.-кметът инж. Добрин Савчев. Общината е закупила 3 самонивелиращи се шахти, които ще бъдат поставени на най-натоварените места. Фирмата-производител е подарила още две, като единичната цена е 500 лева.

Между двата пласта асфалт - биндера и плътната смес, ще бъде положен геотекстил, който да не позволява в стръмните участъци от кръстовището да се получава приплъзване между слоевете. Ще бъде поставена и модерна светофарна уредба. Контролерът й ще позволява интегрирано управление на трафика. Когато разстоянието между светофарите  е по-малко от 500 метра, е необходим режим на координационна работа на устройствата  - зелена вълна, обясни Савчев.

Сред нововъведенията е и монтирането на индуктивна рамка в асфалта по улица „Васил Друмев".  По този начин ще се осигурява зелен сигнал само ако има спряла кола на улицата.

До края на юни ремонтните дейности на кръстовището трябва да бъдат приключили.