Нова наредба за общинските фирми в Севлиево
Нова наредба за общинските фирми в Севлиево / netinfo

Без дебати и разисквания и с пълно мнозинство общинските съветници от Севлиево приеха Наредба за упражняване правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, гражданските дружества по Закона за задълженията и договорите и сдружения по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Причината за изготвянето й е свързана с редица изменения в Закона за общинската собственост и Търговския закон направени през 2008 г.

Новата наредба до голяма степен ще обуслови регламента, в рамките на който ще работят общинските фирми през следващите години. В нея са разписани правомощията на собственика на капитала. В качеството му на такъв Общинският съвет какви решения може да вземе, какви права има, разписани са взаимоотношенията между ОбС, общинска администрация, между управителите на дружествата, начините по които ще се възлага управлението и т.н.

В наредбата са включени дори и текстове, касаещи тип дружества, каквито в момента няма в общината - еднолични акционерни дружества, като са разписани и регламентите по които да работят те. Целта била да има готовност и нормативна основа, ОбС ако реши да регистрира нови дружества или да промени обстоятелствата, да преструктурира дружества, да има основа за това. Новата наредба за общинските фирми влиза в сила от 1 юли.