пожарна
пожарна / БГНЕС, архив
Нерегламентирано сметище пламна край Севлиево. Отпадъците са изхвърляни дълго време около главния път София-Варна, който минава близо до града. Боклукът се натрупал, а сутринта на 2 август избухнал в пламъци. Двама пожарникари предотвратиха разрастването на огъня.


Препоръки за безопасност


Пожарите в земеделски земи нанасят огромни загуби за земеделските и селскосотпанските производители. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. 

Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на неугасени фасове може да породи запалителния ефект на бомба. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през земеделски засяти участъци.


Разследват пожари, при които горяха къщи и микробус 


Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
  
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Периодът от 1 април до 31 октомври е пожароопасен
  
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.
 
Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в  и в близост до узрели зърнени масиви.

 При откриване на признаци на запалвания в полето или горския фонд търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.


Пожари вилняха в тревненски, севлиевски и габровски села