Не исках да съмва, сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
Не исках да съмва, сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села / Община Габрово

Кметовете на селата от община Габрово, които пострадаха от наводнението през миналата седмица се събраха за първи път заедно. Благодарност бяха изказани към доброволците, към институциите за бързите им реакции и особено към населението, което, оказва се, е реагирало организирано и в повечето случаи сплотено.

"Не исках да съмва", сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
netinfo

Кметът на най-пострадалото село Враниловци Теодора Томова не успя да скрие сълзите си. "Не исках да съмва", сподели жената, на която й се наложи освен пред невиждан порой, да се изправи пред най-голямата трагедия - два загубени човешки живота.

Кметство Враниловци, Теодора Томова:

Наводнението от 2005 г. беше само един обилен валеж, в сравнение с това което стана. 11 от домовете са най-тежко засегнати. Продължавам да допълвам справката, защото има хора, които не са посмели да ме безпокоят, на фона на това което знаят, че е станало с техните съселяни. Враниловци в момента е един двор. Благодаря на Община Габрово, на пожарната, на полицията, на гражданска защита. 15 мин. след като бедствието започна те бяха на терен. Не исках да се съмва. Това което видяхме в тъмнината беше нещо огромно и не можех да си представя как ще изглежда, когато денят настъпи. Най-тежкото е, че загубихме двама души.Благодаря на хората си. Нямах никакво време да ги организирам. Заедно с кмета Таня Христова спряхме да ходим в 3 часа през нощта по къщите, защото нямаше вече какво да направим. От всякъде се обаждаха хора, за да помагат. Сега е време хората да започнат да се организират, да направят това което зависи от тях, а да търсят съдействие, когато не могат да се справят. Има разбиране, мисля, че хората го правят.

"Не исках да съмва", сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
netinfo

Кметство Поповци, Румяна Иванова: "Хората действаха много сплотено"

Хората са много отговорни, започнаха сами да се организират. Предвид ситуацията в другите села, на чужда помощ не сме разчитали. Много хора излязоха от улиците, където нямаше наводнение, за да помагат на пострадалите. Например животни бяха приютени в оборите на съседи. В село Янковци семейства излязоха да помагат, за да се разчиства.

Кметство Новаковци, Димитринка Бошнакова: "Много хора помагаха, имаше и такива, дошли да гледат сеир"

Има хора, които се обединяват и си помагат, но има и други, които отиват, за да видят сеир. При нас една от пострадалите къщи е на центъра, в нея живее медицинска сестра, която е помагала на всички. Но имаше, такива които гледаха, коментираха и си заминаваха с усмивка. Имаше и такива, които още през нощта приютиха внучето й, за да го спасят от водата, да помагат да се извадят животните. Благодаря и на младежите, участващи в проекта "Приеми ме на село", които сами се обадиха, за да окажат помощ. Те дойдоха и веднага се хванаха да ни помагат, не сме ги викали. По-възрастните хора си помагат, другите които имат по-различно поведение, са скоро заселили се.

Кметство Дебел дял, Райко Лалев: "Деретата ни миришат на рафинерия"

Нашите щети бледнеят пред, тези които са във Враниловци. Имаме скъсан мост, след Музга и Дебел дял. Не очаквах такава бърза намеса, защото бяхме откъснати от света. Сутринта след пороя започнахме да махаме камъните от платното, Областно пътно реагира бързо. При нас проблемът е и екологичен. Преди 10 години на Люляците се спукаха тръби. Не се разбра веднага, че е станало и голямо количество нафта е изтекла в природата. Замърсените райони замърсяват и водоизточниците при силни валежи. Вероятно трябва да минат повече от 20 години, за да се изчисти природата. Ако не вали, водата е годна, но когато вали силно - не. В рамките на ден-два, обаче очаквам ВиК - Габрово да се справи и да изчисти тръбите.

Кметство Стоевци, Петко Червенски: "Отказахме се от еднократните помощи"

"Не исках да съмва", сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
netinfo

 

В селото ни се е запазила традицията хората да са единни и да си помагат. При нас щетите са много по-малко. Водопроводът беше откъснат, ВиК незабавно започна да почиства и да поправя. Нито един от нашите хора не поиска от еднократните помощи. Казаха: "Ние сами ще се оправим". Има пострадала инфраструктура.

Кметство Гъбене, Марина Тодорова: Хората, с помощта на съседи и близки, успяха да разчистят

"Не исках да съмва", сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
netinfo

Село Гъбене от най-пострадалите. Щетите са върху инфраструктурата. Имаме залети две къщи и градини. Хората, с помощта на съседи и близки, успяха да разчистят. С помощта на Общината почистихме наносите. Тепърва има много работа до полагане на асфалт и укрепване. Доволна съм от хората в нашето село, те си помагат.

Кметство Трънето, Никола Корназов: При бедствия хората се обединяват, но има и пасивни

"Не исках да съмва", сподели Теодора Томова на среща с кметските наместници от другите пострадали села
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В нашето кметство пострадаха селата Бойновци и Трънето, но щетите са по-малки. Има отнесени два моста, а на пет перилата са изкривени. Коритата са затлачени. Има хора, които са отговорни, които излизат и помагат с техника и труд. Има и други, които са пасивни. Общо взето при бедствия се обединяват. Благодаря на Общината, че бързо помогна за отпушване на дерета.