Над 1000 участници в акцията за пролетно почистване на община Габрово
Над 1000 участници в акцията за пролетно почистване на община Габрово / Община Габрово

"Пази боята", вместо "Пази се от боята" такива надписи се слагат в Габрово, поне според прочутата книжка, в която са събрани шеги от столицата на хумора и сатирата.

Все пак табели с габровския вариант на предупреждение не са поставяни тази година. Традиционният вариант - "Пази боята", е предпочетен от участниците в акцията за масово почистване на Габрово.

„Междублокови пространства, обществени паркинги, паркове, градинки, детски и спортни площадки, нерегламентирани сметища на територията на общината и онова място, през което минавате само вие, но е удобно, красиво и има свой собствен чар" - това е призивът на Община Габрово към гражданите, за местата, с които могат да се включат в пролетното почистване на града. Тази година то е организирано в периода 11-17 април.

Над 1000 са учениците, учителите и родителите, които са поели ангажимент да изчистят пространствата около училищата си, да боядисат съоръжения, а за инициативата са избрали датите 15 и 16 април. В пролетното почистване се включиха още институциите в града и различни формации.

Над 1000 участници в акцията за пролетно почистване на община Габрово
netinfo

Самата администрация е разделена на групи, които в събота боядисаха съоръженията на няколко детски площадки, почистваха, изрязваха храсти около телевизионната кула на Градище, паркинга и горичката до болницата, в посока студентските общежития, стълбите до ул. Петър Михов, стълбите зад ресторант Детелина до Търговска база, чешмичката с/у фирма „Мак" и други места в града. Общинските служители, които се включиха, бяха около 150.

И днес екипи на ОП „Благоустрояване" извозват събрани отпадъци, оставени във или до съдовете за смет.

Община Габрово апелира отново да се спазват принципите на разделното събиране и дава по-подробно следните указания:

Хартия, пластмаса, метал и стъкло - в жълтия контейнер или в чували до съдовете за смет.

Клони и треви – в снопове и чували до съдовете за смет.

Мебели и друг едрогабаритен отпадък – оставете до съдовете за смет и се уверете, че не пречат на преминаващите. Не забравяйте да ни информирате на посочените  по-горе телефони, за да ги извозим  възможно най-бързо.

Остарялото електрическо оборудване ще бъде взето от дома ви и извозено безплатно. За заявки тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41.

Батерии и акумулатори - в най-близкия магазин или автосервиз,  разполагащ със специални съдове за батерии.

Строителни отпадъци от бита - само по предварителна заявка на тел. 066/818 437.

Повече снимки от пролетното почистване можете да разгледате във фейсбук профила на Община Габрово ТУК