/ НМО

В петък Националният музей на образованието ще отбележи 45 години от своето създаване. Празничната програма за 18 май, обявен като "Ден на отворените врати", е кулминация на целогодишни събития, които се реализират под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Инициативите в "Деня на отворените врати" носят логото на Европейската година на културното наследство (2018), която акцентира върху значението на неговото съхранение за бъдещите поколения.

Празникът ще започне в 11:00 часа с водосвет и официално откриване на външна експозиция "Алея на знанието". Темата "Началото" е свързана с развитието на днешния музей, който е наследник на държавния Училищен музей, създаден през 1905 г. в София по инициатива на проф. Шишманов.

Музеят, открит с основна задача да събира и съхранява важните за историята на българското учебно дело материали, да подпомага самообразованието на учителите и да улеснява училищните власти при снабдяването с по-модерни учебни помагала, има трудна съдба. С влизането на България в Първата световна война Училищният музей е затворен и отново открит през лятото на 1922 г. По време на Втората световна война дейността му запада.

45 години
НМО

"Началото" проследява етапите, през които преминава идеята на просветния министър Иван Шишманов - усилията през 50-те и 60-те години на миналия век за създаване на Просветно-педагогически музей към БАН, който във времето променя названието си - Музей на народното образование, Музей на българското образование... До решението на Министерски съвет през 1973 г. за създаване на Национален музей на образованието и откриването на постоянна експозиция в сградата на Априловска гимназия през 1986 г.

Историческият разказ от външната експозиция се пренася в Арт коридора на музея с фотоизложба "Пътят напред". Двадесет табла със снимков материал хронологично разкриват труда на музейните ръководители и специалисти - уредници, фондовици, екскурзоводи, информатори, през 45-годишното съществуване на Националния музей на образованието.

Най-големите дарители в първите години от създаването на НМО – Министерство на народното просвещение, НИИО «Тодор Самодумов», Априловска гимназия, Исторически музей - Габрово, СК УЧТЕХПРОМ, училища от София, Пловдив, Шумен,  бивши учители и просветни дейци - са показани в централното фоайе на музея. 

"Денят на отворените врати" ще продължи с представяне на международна пътуваща изложба "Пътят на образованието в славянския свят" ("Paths of education in the slavic world") с участието на 13 държави - Беларус, Босна и Херцеговина, България представена от Националния музей на образованието, Хърватия, Чехия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна.

Проектът представя етапите на образование във всяка от страните с 6 теми: развитие на грамотността; значими просветители, педагози, личности; видове учебни заведения (сгради, училища); училищни уроци; учебници, помагала, методически ръководства; учебни пособия и училищно оборудване.

Дебютът на изложбата беше в края на 2016 година в Любляна. През юни тя ще бъде показана във Варна и през есента отново ще се върне в НМО, когато е второто международна инициатива под знака на 45-годишнината - научна конференция "Музеите и училищната история"

След обяд празникът, който съвпада с Международния ден на музеите, включва събития, свързани с педагогическата и музейна колегии - публичен урок "Европейският опит и Българското възраждане" с преподаватели и ученици от НАГ, среща на поколенията и афтърпарти от 16.30 часа. Директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова ще връчи Почетния знак на институцията на дългогодишни музейни работници с принос за нейното развитие.