Национален ден на природните паркове
Национален ден на природните паркове / netinfo

Дирекцията на Природен парк „Българка" днес ще отбележи второто издание на Националния ден на природните паркове. По време на инициативата в Габрово ще бъде извършено почистване на входа на туристическата пътека „Етъра - Соколски манастир", района на паркинга на АЕК „Етъра", поречието на река Сивяк, както и довършителни дейности на инфраструктурата на нов образователен маршрут.

В кампанията ще се включат представители на Община Габрово, на Областната администрация и граждани. Осигурен е автобус, който ще тръгне в 10 часа от спирката пред Областната управа в Габрово. Началото е от 10.30 часа на южния паркинг на АЕК „Етъра". Мероприятието ще завърши с веселие в Кметство Чарково. Посланик на Парк «Българка» в инициативата е актьорът от Народния театър Филип Аврамов.

Кампанията по отбелязване на Националния ден на природните паркове в България цели почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. Тя се провежда в партньорство с международната природозащитна организация WWF и GLOBUL. Природните паркове са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат 10 милиона души всяка година.