Възобновиха разкопките на Градище
Възобновиха разкопките на Градище / Георги Димитров, РИМ-Габрово
Четири фибули, пет монети, писало, фрагменти от стъклени съдове и прозорци, цял железен катинар и части от други катинари, остриета от ножове, върхове на стрели, железни инструменти, бронзова тока и бронзови монети. Това са предметите, открити при направените през юли разкопки в местността Градище над Габрово. След 25 години прекъсване, по инициатива на Община Габрово, проучванията бяха възобновени. 

Екипът, който на 10 юли започна работа, е воден от проф. д-р Казимир Попконстантинов, преподавател по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, от доц. д-р Росина Костова, преподавател по Византийска археология в същото висше учебно заведение и от Росен Йосифов, археолог в РИМ-Габрово.

Възобновиха разкопките на Градище

Научните среди не са единодушни дали на сегашната местност Градище е имало град или единствено крепост от ранния византийски период.  Доц. д-р Росина Костова е убедена, че откритите през юли предмети от битов характер накланят везните в полза на твърдението, че става въпрос за град. 

Проф. д-р Казимир Попконстантинов подкрепя тази теория.

"Наличието на монети означава търговия, наличието на работилници сочи, че има производство на предмети от стъкло. Имаме достатъчно основание да смятаме, че се обработва и желязо. Наличието на занаятчийски отдели в разкопките дава основание да смятаме, че става въпрос за укрепено селище от градски тип. Новото, както за нас, така и за вас е наличието на съоръжение в югоизточната част от крепостта. Строено е с мисъл, а не хаотично." 

Таня Христова, кмет на Габрово, е категорична, че през следващите години разкопките трябва да продължат.

Очаквайте повече информация по темата!