На Цветница посрещат Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки
На Цветница посрещат Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки / DarikNews.bg, архив

Днес отбелязваме християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът е на подвижна дата, но винаги след Лазаровден и седмица преди Великден.

Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Днес празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се пада в шестата неделя на Великия пост.

Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба.

В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене".

Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.