Празникът на Свети апостол Андрей се празнува на 30 ноември. Той е бил първия Христов апостол, брат на апостол Петър.
В народните представи това е моментът на прелом във времето, денят започва да наедрява, колкото едно папурено или просено зърно. В нощта срещу празника всяка стопанка сварява царевица, грах, боб или друга култура, която наедрява, за да набъбва всичко, което се сее.
На Андреевден всеки трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината, да му е пълен животът и къщата и да му върви на добре.
Заповядайте на Андреевден в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово, където ще ви почерпим с варена царевица за здраве. По повод празника, музеят е обявил и вход свободен за своите гости.
От 1 декември АЕК „Етър” пуска в продажба годишните абонаментни карти за 2016 г.