Мъж, душил и обрал баба, ще лежи 8 години в затвора
Мъж, душил и обрал баба, ще лежи 8 години в затвора / DarikNews.bg, архив

Осем години затвор, при първоначален строг режим, е присъдата, която получи мъж от Угърчин, който ограбил със сила самотно живееща жена от Габрово.

На 22 април 2014 г. към 23:00 часа, мъжът нахлул в къща на ул.”Бодрост” през отворен прозорец. Влязъл в стаята, където се намирала жената, блъснал я на леглото и я притиснал с тялото си в неподвижно положение. С двете си ръце притиснал носа и устата й. Старицата не можела да диша и припаднала. Нападателят претърсил къщата и взел намерените 50 лв.

За извършеното престъпление мъжът бе осъден на 8 години лишаване от свобода. Наказанието трябва да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Подсъдимият се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползвал самопризнанията и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието на подсъдимия съдът следва да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 12 години лишаване от свобода с 1/3.