Момчил Неков: Докога ще се делим на източни и западни европейци?
Момчил Неков: Докога ще се делим на източни и западни европейци? / Момчил Неков, член на ЕП

Българският евродепутат Момчил Неков отправи остра критика към кмета на Дуисбург Сьорен Линк за дискриминационните му коментари по адрес на гражданите от Източна Европа.

На 17 септември Линк заяви, че е склонен по-скоро да приюти двойно повече сирийски бежанци, но за сметка на това да се отърве от няколко източноевропейци. Той допълни, че в Дуисбург живеят около 12 500 българи и румънци, повечето от които нямат работа.

 

При изказване на пленарното заседание на ЕП в Страсбург Неков обяви, че подобни изказвания са крайно неуместни, ненужно провокативни и насаждащи разделение сред гражданите на Съюза.

 

„Това става в момент, в който ЕС е изправен пред бежанска и хуманитарна криза. От нас се очаква да сме единни, за да се преборим с предизвикателствата, които е твърде вероятно да променят общото ни бъдеще. Докога ще се делим на източни и западни европейци?“, попита Неков.

 

Той призова своите колеги и всички други европейски политици да се въздържат от подобни изказвания, които внасят допълнително напрежение в напрегнатата обстановка.

Цялото изказване на Момчил Неков в пленарната зала на ЕП може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=LXsyzM1gB24