Мислим здравословно, работим безопасно, осигурили сме благоприятни условия на труд, направете го и Вие
Мислим здравословно, работим безопасно, осигурили сме благоприятни условия на труд, направете го и Вие / Областен управител - Габрово

Областният съвет по условия на труд предвижда да реализира инициативи, посветени на Световния ден на безопасност и култура на труда - 28 април и през настоящата година.
Кампанията ще премине под мотото: „Мислим здравословно, работим безопасно, осигурили сме благоприятни условия на труд, направете го и Вие!".

Целта на предвидените мероприятия е разпространяването на добри практики за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в област Габрово.

„Като част от проявите ще организираме и конкурс, с цел подобряване на условията на труд на работещите и осигуряване на оптимални здравословни и безопасни условия на труд на работното място", обясни Иглика Иванова-Събева, заместник-областен управител и председател на Областния съвет по условия на труд.

Тя допълни, че съобразно разработените вече критерии и методика за оценяване на кандидатите, в конкурса ще могат да участват работодатели, лица на ръководни длъжности, с принос в изпълнението на нормативните изисквания в сферата на здравословни и безопасни условия на труд, работници и служители в предприятия и организации, работещи по изпълнението на нормативните изисквания в сферата на здравословни и безопасни условия на труд.

Кандидатите ще бъдат номинирани в три категории: „Предприятия", „Мениджъри" и „Специалист по безопасност и здраве при работа".
Процедурата за кандидатстване е опростена и максимално улесняваща кандидатстващите.

„Нашата цел, присъединявайки се към Световния ден на безопасност и култура на труда, е да повишаваме осведомеността и да разпространяваме информация за значимостта на мероприятията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците и служителите и тяхната ключова роля за европейската социална и икономическа стабилност и растеж", каза още заместник-областният управител Иглика Иванова-Събева.

Инициативата е подкрепена от всички членове на Областен съвет по условия на труд - Габрово. Координирана е със социалните партньори - КНСБ, КТ „Подкрепа", БТПП и Стопанска камара.