Министър Данов не вижда конкуренция за тунела под Шипка
Министър Данов не вижда конкуренция за тунела под Шипка / www.novini.bg

„Проектът под Шипка е много напред, и трудно ще има друг обект, който не е проектиран, който да го измести. Аз стоя зад този проект и докато съм министър ще го подкрепям“ - заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, по повод отправен към него въпрос относно позицията му за един от най-изстраданите проекти на габровци - за тунел под Шипка и добави, че ще съдейства за решаване на проблемите около него. „Не виждам конкуренция за този проект“ – допълни министърът.

Запитан защо още няма издадено разрешително за строеж за втората фаза на първия етап от проекта Иван Данов обясни, че по информация на министър Терзиева и министър Папазов Договорът е подписан, така че ако не се отпуснат средства от ЕС държавата ни ще е задължена да изпълни втората фаза със средства или от републиканския бюджет или от публично - частно партньорство и допълни „Няма строителство без изненади, така че ние трябва да сме готови за изненади и за други форми на финансиране“. Така или иначе най-доброто решение е финансирането с евросредства, тъй като самият път представлява международен коридор.

Областният управител Николай Григоров, по чиято покана министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов проведе работна среща в Габрово, отново заяви, че проектът за Западния обходен път и тунелът под връх Шипка е приоритетен за габровци, издаването на разрешение за строеж е краткосрочна задача, която стои пред всички заинтересовани стани и трябва да бъде решена в най-скоро време, за което ще се разчита за съдействие и на проф. Данов.