Милион и половина лева спестили бенефициенти на ПРСР от такси към банки
Милион и половина лева спестили бенефициенти на ПРСР от такси към банки / Гаранционен фонд

Бенефицентите, които са се възползвали от Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., са спестили общо 1,5 млн. лева от такси и комисиони по кредити от търговски банки. Това стана ясно в Трявна по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони, посочи Борислав Богданов,  главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в Националният гаранционен фонд (НГФ).

НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Фондът е издал гаранции на общо 259 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 109 млн. лева от старта на схемата в началото на 2013 г. досега. За област Габрово са подкрепени 4 кредита в размер на над 1,9 млн. лева, заяви още Богданов.

Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г. Повечето гаранции, които издава Фондът, са по проекти, за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева.

В резултат от провеждащата се информационна кампания от февруари насам вече има над 40 нови кредитополучатели, които са взели облекчени заеми в размер на над 12 млн. лв. с подкрепата на НГФ.