Матьо Матев и Николай Панайотов с „Почетен знак – Севлиево“
Матьо Матев и Николай Панайотов с „Почетен знак – Севлиево“ / netinfo
Дългогодишният общински съветник Матьо Матев и световноизвестният художник Николай Панайотов ще бъдат удостоени с отличието „Почетен знак -Севлиево“ по време на празниците на Севлиево.

Матьо Матев е роден на 19 май 1938 г. Завършил е висше икономическо образование в Стопанската академия в Свищов. На първите демократични избори през 1991 г. Матев е избран за общински съветник и вече пети мандат без прекъсване работи в местния парламент. Два мандата, от 1995 до 2003 г. е председател на

Общинския съвет, а през останалите години е председател на постоянни комисии. През тези 17 години Матьо Матев показа голяма лична отговорност и дейност за решаване на обществени проблеми, свързани с развитието на община Севлиево във всички сфери на живота.

Николай Панайотов е един от най-стойностните и високо ценени съвременни творци на България. Роден е на 9 февруари 1956 г. в София, но родителите му са родом от Душево и Сенник. Завършва Художествената академия в класа на проф. Мито Ганевски. От 1991 г. живее и работи в Париж. Негови творби са представяни в цял свят. Един от най-мащабните му проекти е създаването и развитието на арт-центъра „Бяло училище“ в с. Стоките, чиято мисия е създаване, подпомагане и популяризиране на алтернативното съвременно изкуство в България. Николай Панайотов е автор на стенописите в севлиевската болница и читалище „Развитие“, на фреските в музея на с. Крушево и Детска педагогическа стая. Най-значимите му произведения в Севлиево са в Дома на културата „Мара Белчева“ - мозайките и театралната завеса. Николай Панайотов е сред малкото българи, намерили място в един от най-престижните речници на изкуствата в света - Речника на Дьоларж.