Конкурс за архитектурно оформление на административния център на Габрово
Конкурс за архитектурно оформление на административния център на Габрово / netinfo
Конкурс за архитектурно оформление на административния център на Габрово
22069
Конкурс за архитектурно оформление на административния център на Габрово
  • Конкурс за архитектурно оформление на административния център на Габрово

До дни да бъде обявен конкурсът за архитектурно оформление на административния център на Габрово, съобщи кметът Томислав Дончев. Става дума за площада, който се намира между сградите на Областната администрация, на Общината и на съда. Според кмета, има няколко конфликтни въпроси, които трябва да се решат. На първо място е по какъв начин да бъде възстановена черквата на разрушения девически манастир, който се е намирал в градинката до библиотеката.

"Има силна гражданска инициатива за възстановяване на паметника в автентичния му вид, което предполага частично да се промени съществуващата сега градинка", каза Дончев. Различни са мненията и за костницата.

Той подчерта, че разчита на всички проектантски екипи на база заданието, което е подготвено, да се предложи най- доброто не само функционално, но и най- доброто естетическо решение. По мнението му, трябва да се търси възстановяване на храма, защото много габровци са убедени, че разрушаването на девическия манастир, в центъра на града, е прокобата за Габрово.

Друг важен проблем е и реконструкцията на големия шадраван, който се намира в рамките на административния център. "Необходимо ни е нещо по- раздвижено, с друг тип пространствени решения, с друго дизайнерско и тейническо оформление на водните каскади. Трябва да е нещо по- атрактивно за габровци и за гостите на града", смята кметът.