Кметът не се отказва от инвестиционната политика и през следващата година
Кметът не се отказва от инвестиционната политика и през следващата година / netinfo

Прогнозите на финансовото министерство и на други институции сочат спад на всички общински приходи за следващата година. Въпреки това Община Габрово не се отказва от инвестиционната си политика, стана ясно по време на редовния брифинг на кмета на Габрово Томислав Дончев. За целта ще се разчита както на собствени приходи, така и на външни източници на финансиране. 

Това е добър вариант, тъй като гражданите и бизнеса не се товарят със сериозни вземания, смята кметът. Обмисля се в средата на 2010 година  да стартира процедура за емитиране на облигации или ползване на кредит. Средствата са необходими за няколко значими обекта, които не могат да бъдат финансирани от ЕС. Един от тях е кръстовището срещу Консултативна поликлиника. Окончателният технически  проект на преустройството ще бъде готов до няколко седмици. Той предвижда изграждането на кръгово движение. Нужната сума е не по- малка от 2 млн. лв. Кметът информира, че до края на месеца ще започне изграждането на ново игрище с изкуствена настилка на стойност около 250 000 лв. на стадион "Христо Ботев". Нямам намерение да отстъпвам от инвестиционната политика, каза Дончев.

Той информира още, че е в ход подготовката на общинския бюджет. Държавният трансфер е в размер на 16 886 000 лв. Сумите са малко по- ниски или на сходни нива с миналогодишните. Като цяло има намаление на целевата субсидия за капиталови разходи.