Кирил Добрев: Томислав Дончев използва тунела, за да не го забравят в Габрово
Кирил Добрев: Томислав Дончев използва тунела, за да не го забравят в Габрово / Кирил Добрев, личен архив

Какво мога да кажа? В Стара Загора отдавна не се говори по тази тема. Само в Габрово тя се хвърля в общественото пространство. Може би Томислав Дончев използва тунела, за да не го забравят в Габрово.

Така започва последният отговор на Кирил Добрев, депутат от коалиция БСП лява Бългаия в интервюто, което той дава пред вестник „100 вести” днес. Народният представител продължава коментара си така:

„Последният репортаж от Габрово, освен за Карнавала, беше с вицепремиера Томислав Дончев, министър Лиляна Павлова, колегата Цветомир Михов и още величия и повод беше строителството на тунела. Това беше използвано чисто предизборно. Оттогава до ден днешен никой думичка за тунела не е казвал. А гледайки фактологията, се вижда, че средства за този тунел няма.

„Г-н Добрев, как ще коментирате упрека от страна на вицепремие- ра Томислав Дончев към Вас, че не сте запознат с проекта и поради това допускате грешки, когато коментирате ситуацията около тунела под Шипка?”, пита журналистката Стефка Бурмова, направила интервюто за „100 вести”. Отговорът на Добрев:

„Народен представител съм от Габровска област и като такъв се интересувам как се движи проектът, свързан с тунела под Шипка. Защото бях свидетел преди тези избори как управляващите, в лицето на Томислав Дончев и на Лиляна Павлова, даваха десетки интервюта, в които обясняваха как до края на управлението на ГЕРБ тунел под Шипка ще има. И че габровци и старозагорци ще могат да си махат от едната и от другата страна на Балкана.

В този контекст на 28 юли 2016 г. зададох въпрос на Томислав Дончев как се движи проектът. И той ми отговори на 7 септември, веднага след ваканцията. Но още преди дори аз да успея да прочета неговия отговор, той вече е бил качен в онлайнсистемата на Народното събрание.

И отивайки на работа, от журналистическите заглавия разбирам, че ние сме загубили 66 млн. евро. Така че тези загуби са цитирани в различни медийни дописки, а не са коментари от моя страна. За съжаление на габровци, журналистите от всички национални медии, които писаха по казуса, са прави.

Защото наистина имаме забавяне на проекта и неосигурено финансиране, което е факт. Затова не разбирам защо Томислав Дончев ми се сърди за изнесената информация, когато буквално в медиите е препечатан неговият отговор. По-скоро трябва да е обиден на служителите, които са подготвяли отговора му и то по фактите и хронологията, а не по желанията на вицепремиера. Така няма да му се нала- га през почивните дни да опровергава сам себе си, като разпраща становища до медиите".