Изложба “Върхове в мъглата”
Изложба “Върхове в мъглата” / netinfo

„Върхове в мъглата” е наречена третата поредна фотоизложба на фотографа и пътешественика Александър Пенков от Севлиево. Фотосите с размери 30 на 40 см. са запечатали моменти от покоряването на планински масиви в Кавказ, Турция и Словения. В тази експозиция той за пръв път експериментира с копиране върху фотохартия на принтер.

За разлика от предишните му изложби, където фотосите са запечатани на лента, сега снимките са правени с дигитален фотоапарат, като само снимките от Кавказ са на лента. Според Александър Пенков изложбата не е арт, а монтажна, нехудожествена, тъй като в планинското снимане той се опитва да хване по-екстремен момент или впечатляващ пейзаж. Експозицията е разделена на четири теми. Една от тях са фотосите от България и Словения, на майката на Александър – Румяна Пенкова. Във втората част са показани снимки от Кавказ, където авторът, заедно с баща си, успява да покори най-високата точка в Европа - връх Елбрус, висок 5 642 метра.

В изложбата са експонирани снимки от Турция. Във фотосите от християнска Кападокия е показано едно невероятно място, съчетаващо природния феномен Кападокия с християнския феномен със запазените катакомби и църкви, строени дълбоко под земята. „За мен не толкова снимките, колкото планината като място е много лично, много важно място, където мога да съпреживея хубави моменти с приятелите и родителите ми”, сподели на откриването на изложбата в ДК “Мара Белчева” Александър Пенков.

Тази година за пръв път младият севлиевец показва и портрети. Те са предимно на неговата много добра приятелка певицата Мария Балджиева, която силно го мотивира и подкрепя, и мислено е с него по време на неговите странствания. Александър не скри, че мечтата му е да направи изложба само от портрети.