Изложба на Дома на хумора гостува в Бургас
Изложба на Дома на хумора гостува в Бургас / Genoveva Gorgieva-Cake

Изложба с детски творби ще покаже днес Домът на хумора и сатирата в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски". Колекцията на бургаските художници от Детската школа по батик с ръководител Златка Бобева е показана във Веселата къща за първи път преди близо 30 години, а през 1989 г. е подарена от ръководителката на школата.

Бургаската школа по батик е участвала в национални и международни фестивали и изложения, самостоятелните изложби в България, Чехословакия, Русия, Зимбабве, Македония, Австрия, Япония, Словения, Гърция, Турция. Като част от фонда „Хумор на народите" тази колекция е показвана многократно в Дома на хумора, а също е била част от гостувания в други галерии в страната.

Техниката батик е много древна, според някои - на повече от две хиляди години и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството.

Изложбата е посветена на 30-годишнината на Школата по батик и се организира със съдействието на Община Бургас и Народно читалище „Асен Златаров" в града. Очаква се на вернисажа на присъстват гости от Индонезийското посолство, както и авторите на творбите и днешни възпитаници на школата по батик.