Ивелин Николов: Никой няма основание за радост от случващото се
Ивелин Николов: Никой няма основание за радост от случващото се / Дарик Габрово, архив

Протестите в страната според народния представител от Коалиция за България Ивелин Николов са очаквани, но никой няма основание за радост от случващото се в страната. "Истината е, че протестите, които започнаха срещу цената на тока, вече са срещу бедността. За съжаление легитимните представители на законодателната и изпълнителната власт нямат полезен ход, с който да отговорят на очакванията на хората. Премиерът действа в паника", коментира в Габрово Николов. Според него оставката на финансовия министър е правилна, но много закъсняла и вече безсмислена, тъй като остава направеното от него. Дянков си отиде, но бюджетът остава и няма значение, дали Дончев или някой друг философ ще е финансов министър, каза депутатът. Николов също се обяви за предсрочни избори.

Той подчерта, че е голяма отговорността на всички политически партии, които трябва да докажат, че са чули хората, тъй като протестите са освен антиправителствени, също и антисистемни. Партиите трябва да предложат за следващите избори нови лица,които ще работят за хората. Ивелин Николов прогнозира, че ако политическите партии не отговорят на очакванията на гражданите има две алтернативи - появата на нов "месия" или анархия и край на демокрацията. "Партиите трябва да са наясно, че имат проблем и трябва да вземат решение"

На въпрос има ли обяснение за слабата активност на габровци в протестите, Ивелин Николов отговори, че в резултат от много процеси жителите на Габрово са загубили чувството си на общност и не вярват, че нещо може да се промени.  Лидерът на социалистите в Габрово Николай Григоров обаче подчерта, че в никакъв случай не бива да се подценяват габровци.