Ивелин Драшков: Янтра Габрово преболедува, като малко дете и доктор вече не му е нужен
Ивелин Драшков: Янтра Габрово преболедува, като малко дете и доктор вече не му е нужен / sport-gabrovo.com,

Ивелин Драшков, познат на любителите на футболната игра в Габрово с прякора Доктора, няма да изпълнява функциите на спортно-технически директор в мъжкия отбор на „Янтра Габрово“ през новия сезон. Новината беше повод за разговор с него относно изминалия труден първи сезон на тима в третия ешелон, очакванията за следващия и причините за оттеглянето му.

Интервюто е с автор Светозар Гатев и е публикувано в сайта sport-gabrovo.com.

Как би охарактеризирал изминалия първи сезон за мъжкия отбор на клуба във „В“ група?

Първо искам да кажа, че се изпитах голямо удоволствие да се запозная и работя в габровския футболен живот с хора, които до този момент не познавах. Имам предвид председателя на УС на клуба г-н Пламен Георгиев и г-н Христо Куцилев. Изключително съм доволен от това, че имах възможност да работя с тях, за да мога да ги опозная като личности. Мога да кажа, че останах много приятно изненадан. Запознат съм много добре с габровската футболна действителност и мисля, че те, като ръководители, се отличават ярко със своето себераздаване и разум. Смятам, че двамата доста умело ръководят клуба и за това съм спокоен за бъдещето на мъжкия отбор. Сега на въпроса. Предвид това, че ситуацията около отбора през зимата беше доста тежка, исках да съсредоточим усилията си за спасяване от изпадане в по-долния ешелон, защото това щеше да рефлектира върху целия клуб и върху града ни като цяло. Нямаше как да позволим това да се случи. Трябва да благодарим на ръководството, на треньорите и на всички футболисти за разбирането, което проявиха. Ясно е, че габровската футболна действителност в момента е доста далеч от нивото, на което ни се иска да бъде. Футболистите играха повече за идеята и за името на „Янтра Габрово“, за което заслужават само адмирации. Щастлив съм, че всички заедно успяхме да постигнем поставената цел, нещо, в което не съм се съмнявал. Ако трябва да се изразя метафорично, бих казал, че отборът на „Янтра Габрово“ преболедува, като едно малко дете и вече доктор не му е нужен.

Да продължим с метафорите. През зимата, когато застана на поста, каза, че който го е страх от мечки не ходи в гората. Много мечки ли имаше срещу „Янтра Габрово“, че спасяването беше на кантар до последно?

В интерес на истината беше много трудна задача и абсолютно всички я усетиха на плещите си, от първия до последния човек в клуба. Но пък в трудните моменти се оценяват хората и се показва, кой какво може. Не само в спорта, а и в живота, когато имаш трудности и вземаш правилни решения под напрежение, всъщност показваш що за човек си и що за спортист. Вторият полусезон беше изпъстрен с кризисни моменти. Всеки един мач беше инфарктен за нас, защото отборът през зимата, след 15 изиграни мача, имаше само 8 точки. Това неминуемо рефлектира върху всички. Ние нямахме право на грешки в нито един мач, а се видя в течение на срещите, че допуснахме доста такива. Но това го отдавам на растежа и развитието, защото все пак отборът е млад.

Всъщност ти през пролетния полусезон помага в три роли – като спортно-технически директор, като треньор (за два мача), че и като играч в последните кръгове?

Това само показва, колко присърце съм взел идеята на „Янтра Габрово“. В аматьорския футбол всеки помага с каквото може, а аз явно съм се раздал на 300 процента (смее се). В интерес на истината доста хора извън клуба свършиха доста важна работа в организацията и искам да им кажа едно огромно благодаря. Усетих в тях габровското и любовта към местния футбол.

Казваш, че пътят е правилен и че отборът върви в правилна посока, но в същото време ти се оттегляш като спортно-технически директор. Защо?

Наистина правилната дума е оттегляне. Ако работиш за футбола в родния си град и за родния си клуб, и ако става въпрос за това дали да помогнеш или не, ти не чакаш някой да те назначи. След това пък като почувстваш, че вече си помогнал, не чакаш някой да те уволни или да си подадеш оставката. Просто се оттегляш и оставяш нещата да продължат.

Тоест ти приемаш, че си изиграл своята роля?

Да, така мисля. Смятам, че моето присъствие в мъжкия футбол вече е крайно неналежащо. Отборът има нов старши треньор, работи се по секцията и т.н. Уточнили сме с председателя на УС Пламен Георгиев по какъв начин да продължа да помагам на отбора. В контакт съм със старши треньора, член съм и на клуба и т.н. Не мисля, че трябва да имам някаква титла в мъжкия отбор, за да вървят нещата.

Все пак трябва да има някаква причина за това оттегляне?

Ако трябва да говорим за причина, то тя е свързана с ангажиментите ми в агенция „Проспорт“. Имам нови идеи, за които ще ми трябва доста повече време за реализация. За това мисля, че е редно да концентрирам повече времето си там. Няма да бъда в отбора оперативно, но съм готов да помагам винаги с идеи, съвети и с всичко, с каквото мога.

Как виждаш новия сезон за мъжкия отбор?

Смея да твърдя, че тази година ще бъде доста по-успешна за мъжкия футболен тим. Знаете, че отборът има нов старши треньор, който познавам от доста години. Познавам го като човек, знам неговата ценностна система, неговото възпитание, мисленето му и амбициите спрямо футбола. Убеден съм, че ще успее да предаде една нова емоция на футболистите и нова визия на отбора. Важно е, че всички, които преминаха през тази една година, спечелиха безценен опит. Самите футболисти оценяват, колко труден беше изминалият сезон и не мисля, че им минава през главите дори, да стигат отново до тази неприятна ситуация в края на първенството. Вярвам, че реалното класиране на отбора през новия сезон ще бъде между 6-то и 9-то място.

Защо все пак се оказа толкова труден изминалия сезон – заради младостта и неопитността на играчите, заради допуснати грешки или нещо друго?

Лесно е когато вървят нещата да те тупат по рамото и да ти казват, че си голям футболист, голям треньор или голям спортен директор. Трудното е, когато нещата не вървят да се вземат правилните решения и да се излезе от ситуацията с вдигната глава. Аз лично през изминалия сезон направих три грешки, като спортен директор. Разбира се, няма да ги споменавам сега, но си давам сметка, че при по-правилни решения от моя страна, нямаше да се стигне до такова пренапрежение в отбора. Грешки имаше и от страна на старши треньора Емил Георгиев, грешки имаше и при футболистите, защото моето мнение е, че не всички дадоха това, на което са способни. Точно по тази причина обаче съм сигурен, че през новия сезон нещата ще бъдат на другия полюс.

Като футболен човек, какво мислиш относно това, че в Габрово има вече шест футболни клуба?

Какво да мисля, това е просто смехотворно. Нереално е. Както е тръгнало в скоро време можем да задминем град като Лондон, който има 17 клуба. Време е да се замислим като футболни деятели, каквито казваме, че сме, не е ли грешка това, че всеки дърпа в различна посока. Избягвал съм тази тема до сега, защото най-важното беше да се запази мястото на „Янтра Габрово“ във „В“ група. Има много примери как и по-малки градове от Габрово правят добра организация и играят в професионалния футбол, и то на равнища, които са несъизмерими с нашата действителност, а ние тук не можем все още да намерим най-верния път. Моята визия е за един силен клуб в професионалния футбол. Знам, че това към днешна дата звучи като химера, но рано или късно и този момент ще дойде. По-добре да бъде рано обаче, защото настоящата ситуация рефлектира върху всички.

Ивелин Драшков: "Янтра Габрово" преболедува, като малко дете и доктор вече не му е нужен
netinfo