Ивайло  Белев с четвърта международна  титла по twall®
Ивайло Белев с четвърта международна титла по twall® / Личен архив Ивайло Белев

Ивайло Белев, възпитаник  на Техническия Университет в Габрово, остана на върха в състезанието по twall®, където на изпитание се подлагат бързината и реакциите на участниците. В продължилата 9 месеца надпревара twall® Challenge 2013 взеха участие 216 човека, сред които имаше представители от 16 държави – Беларус, Боливия, Бразилия, България, Германия, Египет, Ирак, Испания, Йордания, Китай, Литва, Молдова, Полша, Русия, Украйна и Унгария.

С пълната класация може да се запознаете тук - http://www.twall.de/?id=822.

С резултат от 182 точки Ивайло бе недосегаем и остави след себе си другите 130 състезатели (в категория „мъже“). Втори се класира украинецът Алексей Рубан, който в последния момент успя да направи 170,5 точки, подобрявайки всичките си предишни постижения. На трето място със 165,5 точки се нареди световният шампион по хип-хоп и брейк денс Патрик Григо (Германия), който през 2009 година постави и Рекорд на Гинес за най-много скокове на една ръка (101). Великолепно  представяне направи още един българин – Николай Николов от Варна, който със своите 153,5 точки застана на 8-ма позиция от 131 състезатели.

Първият голям  успех за Ивайло по twall® идва през 2010 година, когато след усилени тренировки печели световното първенство. От тогава никой не е успял да го детронира и така след последното голямо състезание по twall® за годината той вече има четири титли. Изминалата 2013 година се оказа в много отношения успешна за Ивайло, който записа изключителни постижения.

Тревненецът стана първият  и засега единствен българин, влязъл в световната ранглиста по запаметяване на числото Пи, след като по време  на Международния ден на числото  Пи (14 март) възпроизведе по памет и  без грешка първите 333 знака след десетичната запетая на Лудолфовото число. Към момента Ивайло се нарежда на 132 позиция в световната ранглиста, в която са вписани 490 „Пи-спортисти“ от 41 държави от 6 континента.

През 2013 година Ивайло се „завърна“  и от космоса. Картичка с имената на участниците в световния рекорд за най-дълго четене, което продължи 7 седмици по 24 часа в денонощието, сред които и това на Ивайло, бе изпратена на борда на Международната космическа станция (ISS), където стотици пъти обиколи Земята. След успешното завършване на „Експедиция 32“ командирът на мисията и екипажът му се приземиха благополучно в Казахстан, донасяйки със себе си и емблематичната картичка, вече подпечатана със специалния печат.

Ивайло Белев е възпитаник на ТУ-Габрово, където завършва бакалавърската си степен, специалност „Компютърни системи и технологии“. По време на следването си в Габрово става първенец в Националната студентска олимпиада по математика (технически специалности), а година по-късно печели и Републиканската студентска олимпиада по физика.

Миналата година завърши с отличие магистратура „Техническа информатика“ в Университета по приложни науки в Митвайда, Германия. В последния семестър от обучението си печели престижната стипендия Deutschlandstipendium („Стипендията на Германия“), която се дава на особено способни и обществено ангажирани студенти и възлиза на 3600 евро.

Няколко месеца по-късно  е удостоен и с наградата на Германската служба за академичен обмен (DAAD), която се присъжда за изключителни заслуги на чуждестранни студенти следващи в немски университети. Към престижното отличие се връчва и сумата от 1000 евро.

Ивайло е запален  шахматист още от училище, с над 100 шахматни турнира зад гърба  си. От дълги години се занимава с  йога, а от няколко години тренира  също волейбол и кану-каяк. Вегетарианец от 6 години, той е изхвърлил и алкохола от менюто си. Обожава природата и планината.

Преди месец се завърна  от мирен проект на границата между  Уругвай и Бразилия, който цели повишаване на съзнателността на хората относно проблемите на границите и мирното съжителство.