Ипотечни кредити за млади семейства
Ипотечни кредити за млади семейства / netinfo

Само за жилище, което е било ипотекирано, за да се отпусне банков кредит за купуването му, може да се ползва данъчно облекчение за млади семейства, съобщават от НАП. В случай, че за обезпечение служи друго жилище, а не взетото с кредита, данъчното облекчение няма да  може  да се ползва.

През тази година за първи път бе дадена възможност да се спести от данъци, заради изплащането на ипотечен кредит. Договорът с банката трябва да е сключен от лице, което има граждански брак, който не е прекратен към 31 декември 2009 г.. Друго условие е, при сключването на договора за кредит,  поне единият от съпрузите да не е навършил 35 години.  Освен това ипотекираното жилище трябва да е единствено за семейството през 2009 г. и никой от членовете му да няма идеални части от друго жилище. Не е пречка за ползване на облекчението, ако някой от съпрузите има земеделска земя или магазин, например.

Ползването на това данъчно облекчение става като се подаде годишна данъчна декларация в НАП до 30 април. Към декларацията се прилагат копия на акта за граждански брак, от справката за имотното състояние на съпруга, ползващ данъчното облекчение (издадена от Агенцията по вписванията), на договора за ипотечен кредит, на документите, удостоверяващи направените през 2009 г. вноски и на погасителния план.